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TITLE- GST ON TRANSACTIONS BETWEEN EMPLOYER AND EMPLOYEES 

 

INTRODUCTION  

“To win in the marketplace you must first win in the workplace.” - Doug Conant, CEO of 

Campbell’s Soup 

The relationship between the employer and employee in India is governed by various labour laws and 

regulations. These laws are designed to safeguard the rights of workers and ensure fair treatment at the 

workplace, when a new employee is hired by the employer in the workforce, the employer is not just 

deploying a new member in the workforce but also establishing a new relationship as the employer and 

employees work in close proximity and share work space. Therefore, it becomes vital for any business 

entity to maintain the employee-employer relationship and in order to maintain this relationship there 

are many perquisites and facilities provided by the employer to the employee and in this piece of 

research we will delve into the taxability of transactions between the employer and the employee under 

the GST regime. 

ISSUE  

Whether the transaction between employer and employee is taxable under GST regime? 

CONTROVERSY   

Transactions which fall within the scope of supply as per section 7 of CGST Act are taxable under the 

CGST Act,2017. Furthermore, there are certain transaction which are considered neither supply of 

goods nor supply of services which are outside the scope of GST, these instances are enlisted under 

Schedule III of CGST Act. 
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Schedule III(Entry 1) says that “SERVICES BY AN EMPLOYEE TO THE EMPLOYER IN THE 

COURSE OF BUSINESS OR IN RELATION TO HIS EMPLOYMENT” The emphasis should be placed 

on "services by an employee" which points out that where the flow of service is from employee to 

employer and such flow is in furtherance of business or in relation to employment Moreover, services 

provided by an employee to an employer in the course of business or in the course of employment will 

be outside the scope of the said Act as it will not be deemed as a Supply as per section 7 of the said Act. 

On the Contrary, Schedule I of the said Act provides for instances where activities are treated as supply 

even if there is no consideration. Entry 2 of Schedule I of the said Act, reads " Supply of goods or 

services or both between related persons or between distinct persons as specified in section 25, when 

made in the course or furtherance of business" Provided that gifts not exceeding fifty thousand 

rupees in value in a financial year by an employer to an employee shall not be treated as supply 

of goods or services or both.  

CRITICAL ANALYSIS   

Taking into account the condurum created as to taxability of transaction between employee and 

employer there have been many advance rulings pertaining to the subject of taxability of transaction 

between the employer and employee, the two most recent advance ruling pertaining to the said issue 

are Tata Motors Limited [2020 VIL 257 AAR] by AAR Maharashtra dated 25 August 2020 and  Beumer 

India Private Limited [2020 VIL 316 AAR] by AAR-Haryana dated 29 October 2020, are remarkable 

advance rulings as both of these rulings are latest in time and took a contrasting view for the said issue.  

RECENT ADVANCE RULINGS  

In the case of Tata Motors, The Applicant was is in the business of manufacturing commercial and 

passenger vehicles, the applicant provided transportation facilities to its employees in lieu of nominal 

amount charged by the employer on the employees for availing the transportation facility, The 

Applicant contended availability of input tax credit on the service provided by the employer whereas 

the AAR in its ruling emphasised on the point that the transactions between the employer and employee 

is not deemed as a supply under CGST Act as per Section-7 and by the virtue of Entry 1 of Schedule 

III it is outside the purview of GST, therefore AAR in the ruling laid down that when the applicant is 

not supplying any services to its employees, GST would not be levied on the nominal amount recovered 

by applicant from its employees. 

https://www.gstzen.in/a/procedure-for-registration-cgst-act-section-25.html
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Whereas in the case of Beumer India similar factual circumstances were involved herein the applicant 

hired a transportation facility in order to provide bus service facility to its employees to and from the 

workplace and charged a nominal amount in case of air conditioning facility, the AAR of Haryana 

rejected the contention of the applicant that the said transportation facility is not taxable by the virtue 

of Entry 1 of Schedule III, on the ground that the said Entry talks about the transaction between the 

services provided by the employee to the employer in furtherance of business or  and in the instant case 

the transportation facility is  provided by the employer to the employee and the flow of service is from 

the employer to the employee not from the employee to employer therefore it is not covered under 

schedule III and such a transaction is considered as a supply as per section 7 of the CGST, Act 2017, 

therefore GST will be levied in this particular case. 

It is undisputable to note that the rulings in both the cases are contrary to each other and took a divergent 

view as to the taxability of transaction between the employer and employee further more to resolve the 

ambiguity as to the said issue the central board of indirect taxes and custom in the Press release dated 

10 July 2017, wherein it clarified that the transaction in which the employer supply service or goods as 

per the contractual agreement between the employer and the employee will not be taxable under GST, 

furthermore in a Circular no. 172/04/2022- GST it was clarified that any perquisites given by the 

employer to the employee as per the contractual agreement in lieu of service provided by the employee 

will not be subject to GST.  

 

CONCLUSION   

In general, the employer-employee relationship, including salary or wages, falls outside the scope of 

GST. Nevertheless, specific situations or arrangements may warrant further examination to ensure 

compliance with GST regulations, so in the view of divergent ruling as to the issue of taxability of 

transaction between the employer and employee, the employer providing various perquisites and 

facilities in form of transportation, canteen facility etc to the employees, the entities are advised to 

review the contractual agreement with their employees. 

 

 

 


